Paszteciki
Ciasto
-0, 5 kg mąki
-drożdże ( jedna czwarta kostki )
-2 jajka
-margaryna (jedna czwarta kostki )
-szklanka mleka
-szczypta soli i cukru
-łyżka śmietany 18 %
Farsz
-mięso mielone wołowo-wieprzowe
-pieczarki
-kapusta kiszona i biała
wszystko w ilościach równomiernych
-1 cebula
-olej
-sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z odrobiną cukru. Mąkę wsypujemy do dużej miski, następnie dodajemy pozostałe składniki (pamiętajmy żeby margaryna była miękka) . Na koniec dodajemy lekko wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto do gładkiej masy. Odkładamy pod przykryciem, aby nie wyschło w ciepłe miejsc na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kapustę kiszoną i świeżą drobno szatkujemy i razem gotujemy przez około 30 minut. Mięso smażymy z cebulą, a pod koniec dodajemy pokrojone pieczarki i razem dusimy. Po ugotowaniu kapusty mieszamy bardzo dokładnie ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.
W tym czasie nasze ciasto powinno już ładnie wyrosnąć, więc na posypanej mąką stolnicy wałkujemy go cieniutko. Następnie wycinamy prostokąty około 7cm na 11cm i nakładamy na nie farsz. Przy tej czynności trzeba uważać, aby nie utłuścić boków ciasta, bo będziemy mieli problem z zlepieniem naszych pasztecików. Gdy już je mamy gotowe możemy przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Czas pieczenia to około 25 minut w 180 stopniach.
Barszcz
-1 kg kości wędzonych
-1, 5 kg buraków
-2 marchewki
-2 pietruszki
-kawałek selera
-2 cebule
-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz, ocet, cukier, 3 liście laurowe, 5 ziarenek angielskiego ziela
Kości z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą, czosnkiem wkładamy do dużego garnka i zalewamy niezbyt dużą ilością wody, tak aby składniki były tylko zakryte. Wszystko gotujemy na małym ogniu około 1, 5 godziny. Buraczki obieramy i kroimy na małe kawałki, zalewamy większą ilością wody niż nasz rosół i gotujemy wraz z zielem angielskim, listkami laurowymi przez około 2 godziny. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzę, octem i cukrem. Po ugotowaniu wyjmujemy buraki, a z rosołu kości i warzywa i razem zlewamy. Całość ponownie delikatnie zagotować i doprawić do smaku.