Olej gorczycowy w kuchni

Olej gorczycowy, nazywany także olejem musztardowym, ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Stosowany zewnętrznie na skórę wygładza ją, niweluje zmarszczki, pomaga w uporaniu się z trądzikiem. Dzięki właściwościom rozgrzewającym przyspiesza powrót do zdrowia po przeziębieniu. Rozmasowany na głowie wspomaga porost włosów. Jaką rolę pełni w kuchni? O tym kilka słów poniżej. 

Olej gorczycowy do sałatek i smażenia 

Olej musztardowy jest szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza bengalskiej, której to stanowi wręcz cechę charakterystyczną. Ze względu na wyrazisty smak może służyć jako baza dressingu do sałatek. Tłoczony na zimno ma stosunkowo wysoką temperaturę dymienia, co oznacza, że z powodzeniem może być stosowany także do smażenia czy pieczenia oraz jako dodatek do potraw gotowanych. Jest cennym składnikiem sosów musztardowych i musztardowo-miodowych. Sprawdzi się także jako baza marynaty do mięsa. Przepisów wykorzystujących olej gorczycowy są setki. 

Właściwości odżywcze i prozdrowotne oleju gorczycowego oraz jego przechowywanie 

Ponad 90% oleju musztardowego stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest wartościowym źródłem przeciwutleniaczy oraz witamin A, E oraz K. Dzięki temu pomaga w kontrolowaniu poziomu cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na zdrowie skóry człowieka. Poza tym zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz choroby nowotworowe. Pozwala nawet walczyć z pasożytami układu pokarmowego. Olej gorczycowy zaleca się przechowywać w lodówce, dzięki czemu dłużej zachowuje swoje właściwości. Najlepiej zużyć go w czasie do 6 miesięcy po wytłoczeniu. Butelka oleju gorczycowego może znaleźć swoje miejsce zarówno w kuchni, jak i kosmetyczce czy apteczce. Ważne jest jednak, by zaopatrzyć się w produkt wysokiej klasy. Jeden z producentów oleju musztardowego z poziomu strony https://olejewielkierychnowo.pl/ informuje, że korzysta jedynie z nasion dobrej jakości i to z własnych upraw, a tłoczenie odbywa się w temperaturze nie przekraczającej 35 stopni. To z pewnością unikat na rynku.

Leave a comment