Warto sięgać po masło?

Czym jest masło? Najprościej mówiąc jest ono tłuszczem, który otrzymywany jest z mleka pochodzącego od krów lub owiec. Oczywiście z samego mleka nie uda nam się zrobić masła. W tym celu konieczne jest wydobycie z mleka tłuszczu, czyli pozyskanie śmietany. Tak z kolei musi trochę postać w celu zgęstnienia. I dopiero wtedy możemy przystąpić do ubijania masła techniką np. domową.

Dawniej masło ubijano w specjalnych urządzeniach zwanych maselnicami. Każde domostwo na wsi posiadało taką maselnicę. Przy pomocy specjalnego tłuczka trzepana była śmietana, aż powstały grudki masła, a obok przepyszna maślanka. Grudki masła wyjmowano z maselnicy i przy pomocy np. słoja, którym rytmicznie potrząsano ubijano w jedną całość.

Obecnie masło mieszkańcy wsi najczęściej kupują w sklepach. Najbardziej znane gatunki, to masło śmietankowe i masło ekstra. Pod względem smakowym masło śmietankowe jest lepsze od masła ekstra. Lecz pod względem zdrowotnym lepsze jest masło ekstra od masła śmietankowego.
Masło ekstra wykonywane jest ze śmietany ukwaszonej i pasteryzowanej i dlatego posiada niewiele laktozy. Dzięki czemu mogą go spożywać osoby nietolerujące laktozy, jak i osoby chore lub starsze.
Natomiast masło śmietankowe posiada dużo więcej laktozy, bo powstaje ze słodkiej śmietany.

Wyróżniamy pięć rodzajów masła:
– masło ekstra
– masło delikatesowe
– masło wyborowe
– masło stołowe
– masło śmietankowe

Mamy także jeszcze różne gatunki masła. Nie tylko masło śmietankowe i masło ekstra, ale także masło dietetyczne, masło klarowane, masło z serwatki, masło topione, masło bezwodne, masło doprawiane.

Choć zdecydowana większość z nas woli masło od margaryny, to jednak nie wszyscy mogą pozwolić sobie na jego konsumpcję. I to nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także ze względu na wysoką kaloryczność masła.
I tak na przykład masło ekstra w 100 gramach posiada 735 kalorii. A masło śmietankowe choć jest trochę mniej kaloryczne jednak też posiada dużo kalorii, bo w 100 gramach ma ich 658.

Jednak mimo wysokiej kaloryczności masła warto podkreślić fakt, iż konsumpcja jego wpływa korzystnie na naszą skórę, włosy, paznokcie, kości. Dzieje się tak dlatego, bo masło jest źródłem witaminy A, D, E.

Leave a comment