5 właściwości pokrzywy

Pokrzywa zawiera wiele witamin i minerałów, dzięki temu wykazuje bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dostępna jest w postaci herbaty ekspresowej, liści i soku. Wykorzystywana jest zarówno w celach leczniczych, jak i kosmetycznych. Znajduje również zastosowanie w kuchni.
Pokrzywa zawiera m. in.: magnez, potas, wapń, żelazo, olejki eteryczne, sole mineralne, flawonoidy oraz witaminy A, B2, C i K. Wśród jej właściwości wymienić można:

1. Działanie moczopędne

Dzięki swoim właściwościom moczopędnym, pokrzywa wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. Oczyszcza organizm, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Wspiera działanie układu moczowego. Polecana jest w przypadku obrzęków i uczucia „ciężkich nóg”. Działa wspomagająco w trakcie leczenia chorób nerek (zwłaszcza kamicy nerkowej), zapalenia dróg moczowych i zbyt skąpym wydalaniu moczu.

2. Działanie przeciwzapalne

Pokrzywa stosowana jest pomocniczo w przypadku stanów zapalnych stawów, artretyzmu i dolegliwości reumatycznych. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

3. Wspomaganie układu trawiennego

Ułatwia przemianę materii, oczyszcza układ trawienny, ma korzystny wpływ na pracę wątroby, trzustki i żołądka. Polecana jest na nieżyty jelit i żołądka, biegunki, choroby przewodu pokarmowego. Picie herbaty z pokrzywy zalecane jest po spożyciu ciężkostrawnych posiłków.

4. Właściwości bakteriobójcze

Pokrzywa wspomaga leczenie dolegliwości skórnych, w tym trądziku czy ropni. Okazuje się przydatna w trakcie leczenia chorób skóry głowy, takich jak łupież, łojotok, wypadanie włosów. Pozytywnie oddziałuje także na paznokcie. Sprawdzi się jako płukanka do ust, która odkazi jamę ustną.

Pokrzywa wzmacnia organizm, warto sięgać po nią zwłaszcza jesienią i zimą, aby ustrzec się przed bakteriami i wirusami.

5. Poprawa pracy serca i układu oddechowego

Pokrzywa pomaga utrzymywać naczynia krwionośne w dobrym stanie, wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, obniża poziom cholesterolu. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz poziomu cukru we krwi. Ma zastosowanie w leczeniu anemii.

Jak widać, pokrzywa ma bardzo wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Warto włączyć ją do naszej codziennej diety. Jednak nie należy spożywać więcej niż 4 filiżanki naparu z pokrzywy w ciągu dnia. Nie powinny spożywać jej osoby z przewlekłymi chorobami nerek, cukrzycą, chore na nowotwór.

Leave a comment