Kulinaria

Kolory warzyw a witaminy i wartości odżywcze. Jakie warzywa warto jeść?

Nie od dziś wiadome jest, że warzywa powinny być jednym z niezbędnych elementów naszej diety. Dostarczają nam na co dzień wielu witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm prawidłowo funkcjonuje. Jak jednak ma się do tego ich kolor? Po które warzywa warto sięgać? Czy kolory warzyw mają znaczenie? Warzywa w naszej diecie spełniają bardzo ważną funkcję, dostarczając nam cennych witamin i minerałów,…

Czytaj całość

Olej gorczycowy w kuchni

Olej gorczycowy, nazywany także olejem musztardowym, ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Stosowany zewnętrznie na skórę wygładza ją, niweluje zmarszczki, pomaga w uporaniu się z trądzikiem. Dzięki właściwościom rozgrzewającym przyspiesza powrót do zdrowia po przeziębieniu. Rozmasowany na głowie wspomaga porost włosów. Jaką rolę pełni w kuchni? O tym kilka słów poniżej.  Olej gorczycowy do sałatek i smażenia  Olej musztardowy jest szczególnie popularny w kuchni…

Czytaj całość

Dlaczego warto zamówić subskrypcję kawy speciality?

Każdy miłośnik kawy chciałby przede wszystkim sięgać po produkty charakteryzujące się niezwykłym smakiem i aromatem. Do tego grona zdecydowanie należą kawy speciality, które są uznawane za jedne z najlepszych jeżeli chodzi o jakość. Warto zastanowić się nad tym, czym się wyróżniają, a także czym charakteryzuje się taka subskrypcja. Dlaczego wartą ją wybrać? Czym są kawy speciality? Mówiąc o kawie speciality, mamy na…

Czytaj całość

Zdrowa żywność dla Ciebie – gdzie kupić?

W ostatnim czasie coraz więcej ludzi zaczęło ulegać ciągłemu dążeniu do wyeliminowania ze swojej diety niezdrowych produktów. Jedzenie zdrowej żywności z każdym dniem staje się coraz bardziej popularne. Dlaczego? Duży wpływ ma na to fakt, że ludzie zaczęli zauważać coraz więcej osób publicznych, promujących zdrowy styl życia. Przez to właśnie zdrowa żywność staje się dla każdej osoby coraz bardziej popularna…

Czytaj całość

Catering Fitapetit – Lublin – idealna dieta dla każdego

Jeszcze kilka lat temu nie było w sklepach takiej różnorodności, jeśli chodzi o produkty spożywcze. Obecnie mamy do nich większy dostęp i możemy kupować również bez wychodzenia z domu, co daje ogrom możliwości kulinarnych. Liczymy się z tym, że nie każdy ma czas gotować, nie każdy lubi to robić lub nie każdy umie. To właśnie dlatego wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom i…

Czytaj całość

Słodkości na wesele – o czym warto pamiętać?

Nieodłącznym elementem każdego przyjęcia weselnego jest pyszne jedzenie. Jednak oprócz klasycznych dań obiadowych, warto starannie wybrać również słodkie przekąski, takie jak torty i ciasta. Większość z nas lubi słodkości, dlatego z pewnością będą one cieszyć się powodzeniem wśród gości weselnych. O czym należy pamiętać podczas doboru ciast i tortu na wesele?  Tort weselny- piękny i smaczny Tort spełnia podczas przyjęcia weselnego szczególną…

Czytaj całość

Warto sięgać po masło?

Czym jest masło? Najprościej mówiąc jest ono tłuszczem, który otrzymywany jest z mleka pochodzącego od krów lub owiec. Oczywiście z samego mleka nie uda nam się zrobić masła. W tym celu konieczne jest wydobycie z mleka tłuszczu, czyli pozyskanie śmietany. Tak z kolei musi trochę postać w celu zgęstnienia. I dopiero wtedy możemy przystąpić do ubijania masła techniką np. domową. Dawniej…

Czytaj całość

Warzywa, jak skarbiec

Warzywa, to zdrowe rośliny jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie. Większość z nich można spożywać na surowo. A wszystkie poddawać obróbce cieplnej. Warzywa nadają się do spożycia w całości lub w części. U jednych z nich zjadamy tylko korzeń, jak na przykład u marchewki. U innych wyłącznie część nadziemną, tu przykładem może być kalafior. A np. w ziemniakach tylko część podziemną.Warzywa, to…

Czytaj całość

Karnawałowe paszteciki z barszczem na wędzonce

Paszteciki Ciasto-0, 5 kg mąki-drożdże ( jedna czwarta kostki )-2 jajka-margaryna (jedna czwarta kostki )-szklanka mleka-szczypta soli i cukru-łyżka śmietany 18 %Farsz-mięso mielone wołowo-wieprzowe-pieczarki-kapusta kiszona i białawszystko w ilościach równomiernych-1 cebula-olej-sól, pieprzZaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z odrobiną cukru. Mąkę wsypujemy do dużej miski, następnie dodajemy pozostałe składniki (pamiętajmy żeby margaryna była miękka) . Na koniec dodajemy…

Czytaj całość