Kulinaria

Warto sięgać po masło?

Czym jest masło? Najprościej mówiąc jest ono tłuszczem, który otrzymywany jest z mleka pochodzącego od krów lub owiec. Oczywiście z samego mleka nie uda nam się zrobić masła. W tym celu konieczne jest wydobycie z mleka tłuszczu, czyli pozyskanie śmietany. Tak z kolei musi trochę postać w celu zgęstnienia. I dopiero wtedy możemy przystąpić do ubijania masła techniką np. domową. Dawniej…

Czytaj całość

Warzywa, jak skarbiec

Warzywa, to zdrowe rośliny jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie. Większość z nich można spożywać na surowo. A wszystkie poddawać obróbce cieplnej. Warzywa nadają się do spożycia w całości lub w części. U jednych z nich zjadamy tylko korzeń, jak na przykład u marchewki. U innych wyłącznie część nadziemną, tu przykładem może być kalafior. A np. w ziemniakach tylko część podziemną.Warzywa, to…

Czytaj całość

Karnawałowe paszteciki z barszczem na wędzonce

Paszteciki Ciasto-0, 5 kg mąki-drożdże ( jedna czwarta kostki )-2 jajka-margaryna (jedna czwarta kostki )-szklanka mleka-szczypta soli i cukru-łyżka śmietany 18 %Farsz-mięso mielone wołowo-wieprzowe-pieczarki-kapusta kiszona i białawszystko w ilościach równomiernych-1 cebula-olej-sól, pieprzZaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z odrobiną cukru. Mąkę wsypujemy do dużej miski, następnie dodajemy pozostałe składniki (pamiętajmy żeby margaryna była miękka) . Na koniec dodajemy…

Czytaj całość