Na co dobry jest olej z czarnuszki?

Moda na zdrowe odżywianie oraz sięganie po naturalne produkty sprawia, że co chwilę słyszy się o coraz to nowszych substancjach, po które warto sięgnąć. Takim prostym przykładem jest rosnąca popularność oleju z czarnuszki, który ponoć cechuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Warto dowiedzieć się o nim coś więcej.

Czym jest czarnuszka?

Jest to jedna z mniej znanych roślin i lepiej może być znana pod innymi nazwami, czyli kmin czarny, kminek egipski lub kolendra siewna. Największe właściwości prozdrowotne wykazują przede wszystkim jej nasiona, które bardzo powszechnie są wykorzystywane zarówno w medycynie, kuchni, jak i w kosmetyce. Olej wytwarza się właśnie z nasion czarnuszki, których największe nagromadzenie znajduje się w owocach.

Gdzie kupić olej z czarnuszki?

Choć produkt, jakim jest olej z czarnuszki, zyskuje na popularności, jego znalezienie w sklepie może nie być takie łatwe. Nadal nie jest aż tak powszechny w wykorzystaniu, by dało się go kupić w pierwszym lepszym dyskoncie, choć zaczyna się to zmieniać.

Z pewnością dostępny będzie w aptekach, sklepach zielarskich czy takich oferujących zdrową żywność oraz naturalne produkty. Dodatkowo olej z czarnuszki kupisz online, m.in. na olej-z-czarnuszki.pl, jako że internet jest tym medium, które znacząco ułatwia poszukiwanie takich produktów. Rosnąca świadomość społeczeństwa odnośnie jego prozdrowotnych właściwości może niedługo sprawić, że będzie o wiele łatwiejszy w dostępie.

Jakie witaminy i minerały zawiera olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki nie bez powodów nazywany jest między innymi „złotem faraonów”. Znany był od starożytności, a jego niezwykłe właściwości powiązane są z witaminami i minerałami, jakie posiada. Zdecydowana większość składników to nienasycone kwasy tłuszczowe, ale zawiera on także witaminę A i E, beta-karoten i biotynę. Dodatkowo jest bogaty w takie minerały jak magnez, wapń, żelazo, sód, potas, selen i cynk. Dzięki temu z powodzeniem jest wykorzystywany zarówno w medycynie, jak i kosmetyce, nie mówiąc już o kuchni.

Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?

Dzięki temu, że olej z czarnuszki wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, często wykorzystywany jest przy wielu różnych dolegliwościach. Po pierwsze wspomaga naszą odporność, działa też jako naturalny lek na alergię oraz zapalenie oskrzeli. Wykorzystuje się go przy problemach z układem pokarmowym, na przykład przy wrzodach żołądka, refluksie czy zatruciu pokarmowym. Mając problemy z cholesterolem oraz cukrzycą, także warto sięgać regularnie po olej z czarnuszki, jako że skutecznie hamuje ich rozwój.

W kosmetyce, oleju z czarnuszki używa się zarówno na skórę jak i włosy. W pierwszym przypadku zabezpiecza przed poparzeniami słonecznymi, łagodzi podrażnienia, a także przyspiesza gojenie ran. Dodatkowo można go też wykorzystać przy leczeniu trądziku, łupieżu oraz liszaju. Z racji posiadania właściwości antybakteryjnych, pozytywnie wpływa na kondycję włosów i może pomóc w zahamowaniu łysienia.

Jak stosować olej z czarnuszki w kuchni?

Olej  czarnuszki ma wiele pozytywnych właściwości, jednak należy go też odpowiednio stosować. Z racji swojego specyficznego intensywnego smaku i zapachu, chcąc go zażywać, lepiej wymieszać olej z miodem i sokiem. W kuchni wykorzystuje się go też do podkreślenia smaku potraw. Co istotne – olej może być używany tylko na zimno i nie wolno go podgrzewać.

Leave a comment