Zdrowa wątroba to cenny skarb, o który warto zadbać możliwie jak najlepiej. Co można zrobić, by utrzymać ją w możliwie jak najlepszym stanie? Podstawa to przestrzeganie odpowiedniej diety i unikanie tych rzeczy, które mogą zaszkodzić wątrobie. Czego zatem powinniśmy unikać dla własnego dobra?
Jednym z największych wrogów zdrowej wątroby jest alkohol. Jego obecność w organizmie sprawia, że blokowane są naturalne procesy zachodzące w wątrobie (np. przemiana białek czy tłuszczy). O ile lampka wina czy wypijanie okazjonalnie piwo nie zaszkodzą nam zbytnio, to zbyt częste sięganie po alkohol może doprowadzić do znacznego osłabienia tego narządu. Zagrożeniem dla naszej wątroby może się też okazać kawa. Aromatyczna, pobudzająca „mała czarna” może korzystanie wpływać na nasz organizm, należy jednak pamiętać, jak ważną sprawą w przypadku tej używki jest zachowanie umiaru. Warto też wybierać kawy palone, wysokiej jakości.
Kawa dobrej jakości
Explosia Blog to miejsce, w którym znajdziesz mnóstwo porad, wskazówek, informacji oraz inspiracji dotyczących kawy, a także herbaty. Od lat pasjonujemy się kawą, przyrządzaniem jej, a także paleniem. Wydobywając najgłębiej skryte smaki odkrywamy zupełnie inne piękno znanych dotąd ziaren. Blog o kawie, który prowadzimy, to idealne miejsce do pogłębienia także Twojej wiedzy na ten temat! Czy zielona kawa Cię odchudzi? Czy kawa ziarnista to prawdziwa skarbnica aromatów? Na te i inne pytania odpowiadamy na naszym blogu. Cała niezbędna wiedza dotycząca kawy w jednym miejscu!
A co z dietą?
Warto układać ją w taki sposób, by czerwone mięso nie pojawiało się w niej zbyt często. Dieta wspierająca wątrobę nie powinna bazować na tym produkcie, a dopuszczalne spożycie takiego mięsa powinno się ograniczyć do dwóch porcji tygodniowo. Dlaczego? Bo w trakcie trawienia czerwonego mięsa, wątroba jest zmuszana do intensywniejszej pracy. Mięso to jest jednocześnie dość tłuste, co stanowi spore zagrożenie nie tylko dla wątroby, ale dla całego organizmu. Innym składnikiem, który w diecie wspierającej powinien zostać ograniczono, są grzyby. Mają one wprawdzie wspaniały smak, jednak jedynym składnikiem odżywczym, jaki się w nich pojawia, są witaminy z grupy B (a raczej ich śladowe ilości). Niewielka wartość odżywcza grzybów łączy się ze sporym obciążenie, jakie stanowią one dla naszej wątroby. A co z przyprawami? Lepiej unikać tu dodatków zawierających ocet (takich jak musztarda) oraz przypraw zbyt ostrych, które mogą podrażniać wątrobę.
Zdrowa wątroba nie musi być marzeniem. Wystarczy wprowadzić parę drobnych zmian w swej diecie, by osiągnąć dobre efekty. Jeśli zadbamy o to, by jeść powoli i regularnie, unikać potraw zbyt tłustych i obciążających dla wątroby, możemy osiągnąć wiele.