10 produktów, które można jeść tyle, ile chcesz bez obaw o wagę

Niskokaloryczne pokarmy nie istnieją w naturze. Na szczęście są takie, które można jeść prawie bez ograniczeń, ponieważ mają dużo wody i błonnika, a kalorii — bardzo mało.

Sprawdzamy produkty są niskokaloryczne, które sycą i nie tuczą!

1.     Seler naciowy

Seler zawiera prawie 95% wody, ale to nie znaczy, że nie ma korzyści dla twojego zdrowia.

Seler zawiera wapń, kwas foliowy, błonnik i witaminę K. Najlepiej jest jednak jeść seler, gdy jest świeży.

Warzywa tracą dużo przeciwutleniaczy w ciągu 5-7 dni od zakupu.

Zawartość kaloryczna: 16 kcal na 100 g

2.     Jarmuż

Jest to jeden z niewielu pokarmów roślinnych, który zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, składnik odżywczy najczęściej otrzymywany z ryb.

Ponadto jarmuż jest bogaty w witaminy i błonnik.

Zawartość kaloryczna: 49 kcal na 100 g

3.     Czarna jagoda

Czarna jagoda zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jakakolwiek inna jagoda, a ponadto szklanka jagód zawiera tylko około 85 kalorii.

Zawartość kaloryczna: 44 kcal na 100 g

4.     Ogórek

Warzywa te składają się prawie wyłącznie z wody, a główną wartością odżywczą są ziarna i skórki, więc nie obieraj ogórków. Wśród plusów są błonnik i beta-karoten, który jest dobry dla oczu.

Zawartość kaloryczna: 16 kcal na 100 g

5.     Pomidory

Najbardziej znany fakt o pomidorach: zawierają likopen, przeciwutleniacz, który pomaga zwalczać choroby przewlekłe, a także kwas foliowy, chrom, potas i błonnik.

Mimo wszystkich składników odżywczych jeden pomidor średniej wielkości zawiera około 25 kalorii.

Zawartość kaloryczna: 18 kcal na 100 g

6.     Grejpfrut

Badania wykazały, że grejpfrut stymuluje metabolizm, dzięki czemu może przyspieszyć odchudzanie.

Dzieje się tak, ponieważ grejpfruty zawierają dużą ilość błonnika, który hamuje uczucie głodu, stabilizuje poziom cukru we krwi i pomaga czuć się lepiej. Witamina C w grejpfrutach może zmniejszyć ryzyko wielu problemów zdrowotnych (w tym raka i chorób serca).

Grejpfrut również obniża poziom cholesterolu i poprawia trawienie, a kwas foliowy zawarty w owocach sprawia, że jest idealną przekąską dla kobiet w ciąży.

Zawartość kaloryczna: 42 kcal na 100 g

7.     Brokuły

Brokuły najlepiej spożywać na surowo lub na parze. To super warzywo zawiera substancje przeciwnowotworowe, które niszczą pierwiastki chemiczne powodujące raka.

Oprócz witamin A, C, E i K 100 g brokułów gotowanych na parze zawiera około 20% dziennej wartości błonnika.

Zawartość kaloryczna: 34 kcal na 100 g

8.     Kalafior

Zawiera przeciwutleniacze, kwas foliowy, błonnik, witaminy C i K.

Zawartość kaloryczna: 25 kcal na 100 g

9.     Jeżyna

Podobnie jak wiele innych jagód i owoców jest bogaty w witaminę C, a także bioflawonoidy. Stosowanie jeżyn pomaga poprawić proces trawienia, zachować młodość skóry.

Zawartość kaloryczna: 44 kcal na 100 g

10. Sałata

Większość sałatek, zarówno rzymskich, jak i lodowych, zawiera tylko 10–20 kalorii na porcję.

I chociaż sałatka nie doda białka do diety, dostarczy organizmowi witamin i składników odżywczych (w tym kwasu foliowego, żelaza, witamin A i C).

Zawartość kaloryczna: 15 kcal na 100 g

Leave a comment