Niskokaloryczne pokarmy nie istnieją w naturze. Na szczęście są takie, które można jeść prawie bez ograniczeń, ponieważ mają dużo wody i błonnika, a kalorii — bardzo mało.
Sprawdzamy produkty są niskokaloryczne, które sycą i nie tuczą!
1. Seler naciowy
Seler zawiera prawie 95% wody, ale to nie znaczy, że nie ma korzyści dla twojego zdrowia.
Seler zawiera wapń, kwas foliowy, błonnik i witaminę K. Najlepiej jest jednak jeść seler, gdy jest świeży.
Warzywa tracą dużo przeciwutleniaczy w ciągu 5-7 dni od zakupu.
Zawartość kaloryczna: 16 kcal na 100 g
2. Jarmuż
Jest to jeden z niewielu pokarmów roślinnych, który zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, składnik odżywczy najczęściej otrzymywany z ryb.
Ponadto jarmuż jest bogaty w witaminy i błonnik.
Zawartość kaloryczna: 49 kcal na 100 g
3. Czarna jagoda
Czarna jagoda zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jakakolwiek inna jagoda, a ponadto szklanka jagód zawiera tylko około 85 kalorii.
Zawartość kaloryczna: 44 kcal na 100 g
4. Ogórek
Warzywa te składają się prawie wyłącznie z wody, a główną wartością odżywczą są ziarna i skórki, więc nie obieraj ogórków. Wśród plusów są błonnik i beta-karoten, który jest dobry dla oczu.
Zawartość kaloryczna: 16 kcal na 100 g
5. Pomidory
Najbardziej znany fakt o pomidorach: zawierają likopen, przeciwutleniacz, który pomaga zwalczać choroby przewlekłe, a także kwas foliowy, chrom, potas i błonnik.
Mimo wszystkich składników odżywczych jeden pomidor średniej wielkości zawiera około 25 kalorii.
Zawartość kaloryczna: 18 kcal na 100 g
6. Grejpfrut
Badania wykazały, że grejpfrut stymuluje metabolizm, dzięki czemu może przyspieszyć odchudzanie.
Dzieje się tak, ponieważ grejpfruty zawierają dużą ilość błonnika, który hamuje uczucie głodu, stabilizuje poziom cukru we krwi i pomaga czuć się lepiej. Witamina C w grejpfrutach może zmniejszyć ryzyko wielu problemów zdrowotnych (w tym raka i chorób serca).
Grejpfrut również obniża poziom cholesterolu i poprawia trawienie, a kwas foliowy zawarty w owocach sprawia, że jest idealną przekąską dla kobiet w ciąży.
Zawartość kaloryczna: 42 kcal na 100 g
7. Brokuły
Brokuły najlepiej spożywać na surowo lub na parze. To super warzywo zawiera substancje przeciwnowotworowe, które niszczą pierwiastki chemiczne powodujące raka.
Oprócz witamin A, C, E i K 100 g brokułów gotowanych na parze zawiera około 20% dziennej wartości błonnika.
Zawartość kaloryczna: 34 kcal na 100 g
8. Kalafior
Zawiera przeciwutleniacze, kwas foliowy, błonnik, witaminy C i K.
Zawartość kaloryczna: 25 kcal na 100 g
9. Jeżyna
Podobnie jak wiele innych jagód i owoców jest bogaty w witaminę C, a także bioflawonoidy. Stosowanie jeżyn pomaga poprawić proces trawienia, zachować młodość skóry.
Zawartość kaloryczna: 44 kcal na 100 g
10. Sałata
Większość sałatek, zarówno rzymskich, jak i lodowych, zawiera tylko 10–20 kalorii na porcję.
I chociaż sałatka nie doda białka do diety, dostarczy organizmowi witamin i składników odżywczych (w tym kwasu foliowego, żelaza, witamin A i C).
Zawartość kaloryczna: 15 kcal na 100 g