Warzywa, to zdrowe rośliny jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie. Większość z nich można spożywać na surowo. A wszystkie poddawać obróbce cieplnej. Warzywa nadają się do spożycia w całości lub w części. U jednych z nich zjadamy tylko korzeń, jak na przykład u marchewki. U innych wyłącznie część nadziemną, tu przykładem może być kalafior. A np. w ziemniakach tylko część podziemną.
Warzywa, to rośliny znane na świecie od tysięcy lat, a najwcześniej w krajach azjatyckich. W Europie pojawiły się dość późno. Na świecie istnieje ponad dwieście pięćdziesiąt gatunków warzyw. My Polacy uprawiamy ich około pięćdziesięciu gatunków.
Wiele roślin chętnie wykorzystujemy w kuchni. Stanowią one ważną i dużą część produktów, z których przyrządzamy dnia. Najbardziej znane potrawy powstałe głównie z warzyw, to surówki, sałatki, bigos, zupa kapuściana, marchwianka, zupa dyniowa, placki ziemniaczane, duszone warzywa, warzywa faszerowane, gołąbki i wiele innych.
Największą zaletą warzyw są witaminy B, C, E, K, PP. Witaminy regulują wszystkie procesy zachodzące w organizmie człowieka. Odpowiadają za prawidłową pracę serca i całego układu krążenia, za pracę układu nerwowego, za ciśnienie krwi, za przemianę materii, za odporność naszego organizmu, za poziom cholesterolu, za dobry wzrok, za krzepliwość krwi, za trawienie.
Warzywa, to również skarbnica pierwiastków chemicznych, jak potas, żelazo, wapń, mangan, sód, cynk, fosfor, jod, fluor. Minerały odgrywają ogromną rolę w naszym organizmie. Są budulcem kości i zębów, biorą czynny udział w procesie przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów, regulują gospodarkę kwasowo-zasadową, oraz hormonalną naszego organizmu.
Nie sposób nie wspomnieć o warzywach, jako o dostarczycielach wody do naszego organizmu. Największym dostarczycielem wody z pośród warzyw jest ogórek, pomidor, cukinia, rzodkiewka, brokuł i papryka.
Woda jest bardzo ważna, gdyż stanowi mniej więcej 2/3 naszego organizmu. Człowiek nieustannie traci wodę i dlatego musi jej pozom na bieżąco uzupełniać. Woda usuwa toksyny, pomaga utrzymać właściwą temperaturę ciała, ułatwia koncentrację, poprawia metabolizm.
Warzywa, to znaczy błonnik. A błonnik, to znaczy stabilizator poziomu glukozy we krwi, pomocnik w problemach z układem pokarmowym, pożeracz toksyn, obrońca przed chorobami nowotworowymi i sprzymierzeniec w walce z nadwagą. Najwięcej błonnika mają pomidory, groch, soczewica i zielony groszek.